h1

Meteora – suspendat in aer

October 13, 2015

A trecut mai mult de un an de cand n-am mai scris nimic. Sa nu se fi intamplat nimic notabil? ­čÖé
Oricum, o tura de catarare pe conglomerat in Meteora nu poate fi trecuta cu vederea.
O saptamana intensa, planificata de cateva luni bune, in care am fost doar noi si stanca, intr-un loc unic pe planeta. Se pare ca aici a fost un fund de mare acum cine stie cate milioane de ani.

Am calatorit pe ruta Alba-Zarnesti-Brasov-Salonic-Meteora, cu pauza peste noapte in Salonic, Thessaloniki cum ii spun grecii. In oras e o atmosfera de relaxare, specific greceasca, multa lume pe strazi si la taverne.

IMG_20151004_182100_hdr IMG_20151004_182936

In Meteora am ajuns urmatoarea zi, inainte de amiaza, ne-am cazat in satul Kastraki. A fost destul de dificil sa gasim macar o cafea la ora la care am ajuns, fiind “prea de dimineata” in Grecia inainte de 12. ­čśÇ

IMG_4411 IMG_3470

Kastraki e un sat pitoresc, tipic grecesc, cu taverne la tot pasul. Noi nu avem din pacate prea multe astfel de sate…

Alaturi, se afla un orasel, Kalabaka, ceva mai animat decat satul.

Nu am pierdut timpul, dupa ce ne-am cazat am pornit spre stanca pentru primele tentative de acomodare intr-un poligon echipat cu destule ancore. Iar unele erau in curs de montare. Pe restul traseelor ancorele sunt foarte rare, prima aparand uneori abia la 10 m inaltime.

IMG_3363

IMG_3324

Desi vazuta de la distanta stanca pare foarte greu de abordat datorita peretilor verticali, de aproape se mai schimba lucrurile. Sunt o gramada de prize, pietricele mai mari sau mai mici, si aderenta este foarte buna cand stanca este uscata. Cele mai solicitate sunt degetele de la picioare, dor la fiecare urcare si abia astepti sa scapi de espadrilele stranse.

A mers binisor, prinzi curaj si incredere cu fiecare urcare.┬áDupa aceste urcari de incalzire, am parcurs in fiecare zi trasee de mai multe lungimi de coarda, de diferite dificultati, maxim pasaje de grad V+ ori VI de data asta. Catararea, ramonajul, regruparile, nodurile, asigurarea celorlalti, rapelul┬ádevin┬ási mai “interesante” cand te afli la zeci ori sute de metri inaltime. ­čśÇ

IMG_3491 IMG_3521 IMG_20151007_144254 IMG_3524

Dar fiecare urcare si experienta ghidului iti dau incredere astfel incat am ajuns si sa semnam in cateva din carnetele de pe turnuri.

IMG_3454

IMG_20151006_143237_hdr IMG_20151007_143913

Vremea a fost superba, nu am ratat nici o zi de catarare. Toate se incheiau invariabil cu masa si berea intr-o taverna de care ne-am lipit toata saptamana. O saptamana departe de stresul zilnic, in care psihicul s-a concentrat doar pe stanca si catarare si in care am simtit ca bateriile s-au incarcat la maxim.

La final, am adunat laolalta cateva imagini din aceasta tura pe muzica greceasca relaxanta. ­čÖé

https://www.youtube.com/watch?v=GO1NZGGYg6w

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Grupul de Istorie Alpin─â (GIA)

Blogul celor interesaţi de istoria mersului pe munte: alpinism, drumeţie, căţărare, schi

Bergf├╝hrerbuch

Poveștile unui ghid montan

%d bloggers like this: